Kylsvägen 11, 812 94 Åshammar
Telefon: 0290-504 92 | E-post: Se här | Återförsäljare: Se här

DIN guide till ett lyckat

Fönsterbyte

Säkrare hem med lägre kostnader – därför ska du byta fönster

Att sätta in nya fönster kan anses som en dyr investering – men det kommer med flera fördelar och brukar snabbt löna sig. Till exempel sker en tredjedel av all värmeförlust i en fastighet genom fönsterna. Med nya isolerade fönster kan du både minska energiförbrukningen och få ett säkrare hem. Dessutom kan täta fönster göra att fastighetens värde uppskattas högre hos banker. Med våra tips hjälper vi dig och din bostadsrättsförening att få en så smidig process som möjligt. 

Fördelar med att byta fönster

Ett fönsterbyte till Maximalfönster kommer med flera fördelar, här är några av dem.

Gamla och dåligt isolerade fönster gör att luften inomhus kyls ned och faller mot golvet, så kallat kallras. När du sätter in nya isolerade fönster slipper du kalla golv.

Precis som att täta fönster håller värmen på vintern bidrar nya fönster till ett behagligare inomhusklimat även sommartid. Du slipper att det blir alldeles för varmt när solen ligger på eller att kondens bildas på hösten när kylan kommer.

Sett till totalkostnad är Maximal otroligt kostnadseffektivt.

Nya isolerade fönster minskar energiförbrukningen i huset. Ett fönsterbyte är alltså både bra för ekonomin då uppvärmningskostnaderna minskar och för miljön.

Våra fönster byts snabbt från insidan vilket gör att tiden inne hos de boende blir kort, dessutom blir nedskräpningen knapp tack vare den minimala rivningen.

Nya täta fönster minimerar störande ljud från exempelvis bullriga vägar.

Maximals aluminiumfönster är underhållsfria och materialet gör att de är tåliga för yttre väder och vind. Här kan du läsa mer om våra aluminiumfönster

Det är vanligare att en inbrottstjuv bryter upp fönster eller altandörrar än att de slår sönder en fönsterruta. Nya fönster med säkerhetsanordningar kan göra det svårare för inbrottstjuvar att ta sig in.

Det här ska du tänka på
när du står inför ett fönsterbyte

Följ vår guide för att göra fönsterbytet i din bostadsrättsförening eller villa till en så smidig historia som möjligt.

Fönstergaranti

Eftersom fönsterbyte är en dyr investering är det viktigt att du känner dig trygg och har en lång garantitid. Vi på Maximalfönster erbjuder 10 års glas- och funktionsgaranti på alla våra fönster och fönsterdörrar. Här kan du läsa mer om vår garanti.

Barnspärr

Finns det barn i hushållen är det viktigt att fönster och altandörrar har en barnsäker anordning. Vi levererar alltid en typgodkänd barnspärr till våra handtag, här kan du läsa mer.

Öppningsbara fönster

Rekommendationen är att man bör ha minst ett öppningsbart fönster i varje rum. Särskilt viktigt är det i sovrummen där behovet av vädring kan bli större än i andra rum. Det är också viktigt ur säkerhetssynpunkt då du snabbt ska kunna utrymma vid eventuell brand eller nödsituation.

2+1-glas eller 3-glas

Fönster som har flera glasrutor med luft- eller ädelgaslager emellan isolerar generellt bättre än enkla rutor. Ett treglasfönster är dessutom effektivt för ljudreduktionen.

Enhetligt

Som boende i en BRF bestämmer man inte själv över utsida och fasad, den måste vara enhetlig. Ett fönsterbyte behöver alltså ske för hela föreningen. Om en medlem väljer att byta ett fönster utan styrelsens godkännande räknas det som egenmäktigt förfarande och kan leda till att denne blir av med sin bostadsrätt.

Ventilation

Ventilation och vädring är viktiga aspekter att ta hänsyn till när du byter fönster. Vill du exempelvis ha vädringslucka eller spaltventiler? Med spaltventiler kan du till exempel vädra på ett säkert sätt även när du inte är hemma. Läs mer om våra ventilationstillbehör här.

Lågt U-värde

Glasets isoleringsförmåga mäts i så kallat u-värde. Ju lägre värde desto bättre isolering. U-värde under 1,2 klassas som energifönster och kan bidra till minskade värmekostnader. Fönster med ett U-värde under 0,9 får energiklass A-märkning och är mycket väl isolerande fönster.

Estetik

Ta hänsyn till arkitekturen på fastigheten när ni väljer utseende på era fönster. Ska till exempel fönsterna vara med eller utan spröjs, vilken färg ska de ha och vad ska de ha för form? Här kan du läsa mer om våra tillval.

Vilken årstid?

Vi har alltid det nya fönstret redo när vi plockar bort det gamla. Med andra ord kan stunden utan fönster jämföras med att vädra. I de flesta fall spelar det därför ingen roll när på året du väljer att göra ditt fönsterbyte.

Så går ett fönsterbyte till

Vi behåller den befintliga karmen vilket gör att risken för skador i puts, eternit och fönstersmygar blir minimal. Det blir dessutom mindre damm och smuts till följd av bytet. Vi monterar en instickskarm och fönster av aluminium, vilket resulterar i ett underhållsfritt fönster. Befintliga fönsterbänkar och bleck kan bibehållas om så önskas. Eftersom fönstret byts inifrån slipper du byggnadsställningar längs byggnadens utsida. Det minimala byggstöket gör bytet störningsfritt för hyresgäster och boende. Det går dessutom snabbt, med våra fönster tar ett byte cirka en halv dag per lägenhet. 

Fönsterbyte?

Hej!
Nils heter jag och är din kontakt här på Maximalfönster.
Jag hjälper dig gärna med alla dina frågor gällande ett fönsterbyte. För att jag på ett bättre sätt ska kunna förbereda mig inför vår kontakt så ber jag dig maila mig de uppgifter du har kring ert behov. Jag kommer därefter kontakta dig för en vidare diskussion och lösning.

Vill du hellre ringa mig direkt?

Nils Hesthagen

Frågor eller funderingar?

Oavsett om du vill lägga en beställning eller bara har frågor om hur våra fönster fungerar, så är du varmt välkommen att kontakta oss. Om det först och främst är information som du är ute efter så rekommenderar vi att du tittar på våra produktblad.